Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DİLİN YOZLAŞMASI
#1
Thumbs Up 
DİLİN YOZLAŞMASI

Tarih yazılageldiğinden beri hüküm süren Türkçe 21. yy da önlenemez bir sona doğru yaklaşıyor.Gelişen teknoloji hayatımıza flash disk,ipod,ram,usb gibi aletler sokarken biz bunlara dilimizde isim bile veremedik.


İlmek ilmek işleyen yazarlardan,şairlerden bir şekilde Türkçe okuyup anladık ama biz yarınımıza,yeni neslimize Türkçe eser bırakamayacağız.Hala bir yerlerde bir şeyler yazan gençler var mıdır acaba? Varsa ne ve nasıl yazıyorlar? Kim bilir belki cep telefonu mesajı yazarkenki gibi sessiz harflerin kelime oluşturmasıyla bir şeyler karalıyorlardır kağıtlara.Okuyanlar,şu anı yaşayanlar fark etmiyor ama çok kan kaybı var yaşlı Türkçemizin.


Özellikle son 20 yılda cep telefonu,bilgisayar kısacası teknolojinin sunduğu imkanlar hayatımıza iyice yerleşti.Bunların faydaları yadsınamaz bir gerçek ancak dilimize zararı dokunmuyor değil.Cep telefonu ve bilgisayar günümüzün vazgeçilmezi artık.Elbette bu şikayetçi olunacak bir durum değil ama bu yararlı şeyleri neden dilimize zarar verecek şekilde kullanıyoruz? Neden Türk Dil Kurumunun kuralları içinde yazmıyoruz yazdıklarımızı? Harfleri kolaylık olsun diye atlayarak,kelimeleri mümkün oldukça kısaltarak Türkçemize verdiğimiz zarar ortada.Kısaltarak oluşturduğumuz kelimeler günlük hayatta karşılıklı konuşmalarda normalmiş gibi kullanıyoruz.TDK sözlüğünü açıp baktığımızda birçok kelimenin yazılışı bize tuhaf geliyor.Çünkü işimize gelen,dilimizin daha rahat döndüğü kelimeleri seçerek aslının benzeri ama daha kısasına alıştık artık.Herkes biliyor ki dilimizin durumu gün geçtikçe daha kötü olacak.Dünyanın diğer ucuyla bile rahatlıkla iletişim kurabildiğimiz internet sayesinde yazışma sıklaştığı için dilde ister istemez kısaltmalara gidiliyor.Bir alt komşumuzla bile internet aracılığıyla konuşuyoruz.Yüz yüze konuşmada 10 saniyede aramızda geçen diyalog internette en az 1 dakika olduğu için daha çok sohbet için daha hızlı oluyoruz bu kısaltmalarla.Bu yüzden ‘merhaba’ kelimesi sanal dünyada ‘mrb’ oluyor.Buna alışan insan açılımını nasıl ‘merhaba’ olarak kullansın ki karşılıklı konuşmada?


Dilin yozlaşmasında ‘teknolojinin bilinçsiz kullanılması’ büyük bir rol oynuyor.Ancak bunun dışında önemli bir etken daha var.Bu etkende diline,yaşamına dış etmenlerden laf getirmeyen,laf söyletmeyen Türk toplumu kendi içinde dilinin yozlaşmasına izin veriyor bir anlamda.Günlük konuşmada sık kullanılan kelimeler dilin daha kolay döndüğü kelimeler haline geliyor.’geliyorum,yapıyorum’ kelimeleri ‘geliyom,yapıyom’ oluyor.Bu ve buna benzer kelimeler bizim,yani yeni neslin en az 30 yıllık yazıları okuduğumuzda anlamakta güçlük çekmemize neden oluyor.Dilde bu değişim yavaş gerçekleşiyor ve biz bunu anlayamıyoruz.Resmi makam sahibi insanlar bile ‘geliyom,yapıyom’ gibi kısaltmalara gidiyor.Zaten geri dönüşü imkansız bir yozlaşmaya maruz kalan Türkçemiz;bir darbe de kafe,büfe,bar gibi işletmelerden alıyor.İşletmeye dikkat çekmek için başvurdukları yol olan yabancı isimler amaç ne olursa olsun çok mantıksız.Ülkemizdeki yabancı dil bilen insanlar göz ardı edilemeyecek kadar çok ama bu insanların ana dillerinin Türkçe olduğunu da unutmamaları gerekir.Gün geçtikçe daha çok rağbet gören bu reklam tekniğinin önüne geçilmesi gerekliliği göz ardı edilemez bir gerçektir.Bu tarz şeyler sürekli artıyor.Yani artık geri dönüşü olmayan bir yozlaşma bu.


Dilimize sahip çıkmak,dilimizi korumak bulunduğumuz süreçte anlamsız ifadeler.İnsan,özellikle Türk insanı en küçük alışkanlığından bile kolay kolay vazgeçemezken böylesine bir konuda yapabilecek bir şeyin olduğunu sanmıyorum.Günümüz Türkçesi her geçen gün öz Türkçeden uzaklaşacak sanırım.
[Image: bayrak7edenh9.gif]
BİR GÜN TÜRK MİLLETİ BAŞINIZA BİR KURT GİBİ ÇÖKECEK...
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping